Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průčelskou roklí na Němčí

29. 6. 2014

 

Průčelská rokle nad obcí Brná nad Labem je ojedinělé údolí, o jehož vznik se zasloužil erozivním působením Průčelský potok. V rokli se nacházejí dva vodopády - Výří a Průčelský. Výří je nejvyšší vodopád v Českém středohoří a řadí se i k nejvyšším vodopádům v naší republice. Jeho horní část je prakticky nepřístupná (proto také není tak známý), takže vodopád lze vidět z okolních skal. Celková výška vodopádu je 48 metrů.

Průčelská rokle je skalnatá, tajemná a spásná (pejsinky by jistě potvrdily). I v letních pařácích totiž skýtá chladnější prostředí a osvěžující vodu. Průčelský potok, který jí protéká, pramení u obce Němčí v nadmořské výšce 620 m a ústí do Labe v Brné. Na třech kilometrech překonává výškový rozdíl 480 m a tvoří malebné kaskády.

Tajemná romantika Průčelské rokle (ale i hrad Střekov) údajně inspirovala Karla Maye při jeho tvorbě.

Vydáte-li se Průčelskou roklí nahoru na Němčí, určitě nebudete zklamáni. Němčí (německy: Nemschen) je nejvýše položená vesnička v Českém středohoří. V současné době je součástí obce Malečov u Ústí nad Labem. Nachází se asi 1,5 km na jih od Malečova a 7 km jihovýchodně od Ústí nad Labem. Vesnice je rozložena v nadmořské výšce 602–606 m n. m. Němčí se říkalo Středohorská Sibiř, a to díky dlouhým zimám, které tu mohou trvat až do konce března. Teplotní rozdíl mezi Němčím a údolím řeky Labe (140 m n. m.) činí 5–7 stupňů Celsia. Nad obcí je vrch Kukla (674 m n. m.) Při cestě na Čeřeniště se nachází výklenková kaplička z 19.století, která byla v roce 1995 opravena. Do roku 1970, kdy byla zbořena, stávala v Němčí barokní kaple Navštívení Panny Marie.

Pomalu se ztrácíme v rokli... Majda vede a zbývá jí čas i na hry.

rokle-007.jpg

 

I Dášenka, jinak velký odpůrce vody, miluje zdejší potok.

rokle-008.jpg

 

Průčelský potok - krásně zurčí... Zvukový důkaz níže :-)

rokle-011.jpg

 

 

Pohled do korun stromů

rokle-014.jpg

Veď mě dál....

 rokle-015.jpg

Cesto má...

rokle-019.jpg

Porost houstne.

rokle-021.jpg

V pozadí vykukují Výří skály.

rokle-024.jpg

Rozkvetlý bez.

rokle-030.jpg

Znovu Výří skály.

rokle-032.jpg

A pořád stoupáme...

rokle-033.jpg

 

Fotky z Němčí doplním.