Jdi na obsah Jdi na menu
 


Větruše

Větruše je výletní restaurace na stejnojmenném ústeckém vrchu. Už v roce 1847 byla na tomto vrchu, tehdy ovšem přejmenovaném na počest císaře Ferdinanda na Ferdinandovu výšinu, postavena restaurace. Svou (téměř) dnešní podobu ale získala až při přestavbě v roce 1897. V roce 1945 byl Větruši vrácen její český název a v roce 1958 se dostala do správy Restaurací a jídelen. Prvním krokem do pekel bylo pro Větruši přistavění zadního traktu, který sloužil jako ubytovna pro zahraniční dělníky. Ale restaurace přece jen stále ještě fungovala. To se změnilo v 80. letech. Voda v restauraci byla shledána nevyhovující a celý objekt byl následně uzavřen. Od té doby, a hlavně pak po neúspěšné porevoluční privatizaci, se Větruše měnila v ruinu. V roce 2000 bylo dílo zkázy dovršeno požárem věže, založeným vandaly. V roce 2001 Větruši, lépe řečeno její pozůstatky, zakoupilo město, a to poté rovněž provedlo rozsáhlou rekonstrukci objektu. 

V roce 2005 byla Větruše znovu otevřena. Funguje tu restaurace, vyhlídková věž, přírodní dětské bludiště, hřiště, sportovní areál. Výlet na Větruši se dá uskutečnit jako samostatná vycházka ( ulicí Na Větruši ), nebo je možné si trasu prodloužit a dojít po značené lesní cestě na Vaňovský vodopád a dále na zdymadla, případně na hrad Střekov.

V současné době se připravuje k provozu lanovka, která povede od OC Fórum k vyhlídkové věži na Větruši. Zda se projekt za 80 miliónů Kč osvědčí a napomůže zvýšení návštěvnosti Větruše, ukáže čas. (Na adrese http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/v-usti-nad-labem-roste-lanovka-z-centra-mesta-na-vetrusi.html si lze přehrát krátké video, zachycující vrtulník, který na Větruši dopravuje nezbytná lana.)

Větruše - ústecká dominanta

vetruse.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

Takhle vidím Větruši z balkónu

pokusmama2-089.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ještě jeden pohled z balkónu

pokusmama2-090.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A ze střekovského Malého Sedla

pokusmama2-144.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Připsáno 26. 10. 2010 Kabinky lanovky nainstalovány, zkušební provoz zahájen. Brzy se budeme moci svézt 350 m za cenu běžné jízdenky MHD, tedy 15,-Kč. Město za zajištění provozu ročně zaplatí 5 miliónů Kč. Viz http://denik.obce.cz/GO/clanek.asp?id=6452455

lanovka.jpg