Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pološero....

Odkaz dole velice, velice doporučuji - hlavně těm, kdo chtějí vědět víc o depresi.

A vzkaz těm, kdo s depresí bojují:

Ignorujte lidi, kteří Vám podsouvají, že se málo snažíte, že MUSÍTE mezi lidi, že se TOMU poddáváte, že nemáte brát léky a podobné (jistě dobře míněné) rady. Naprosto netuší, o čem mluví. Sytý hladovému nevěří. Deprese nemá příliš co dělat s rozumem, vůlí, poručením si, rozptýlením. Je to hlavně chemie - tělu chybí serotonin. (I diabetik si může tisíckrát poroučet "No tak si přece vyrob ten inzulín sám v těle, nebuď srab, přece s tím nepůjdeš k doktorovi, přece si nebudeš píchat nějaké chemické svinstvo....", případně mu to může namlouvat někdo jiný. Ale člověka s diabetem, na rozdíl od člověka s depresí, nazve srabem nejspíš málokdo.)

Až toto lidé pochopí, možná zachrání spousty životů ve svém okolí.

Deprese je, jako když vám někdo naloží tak polovinu vaší váhy na záda. A řekne: "Tohle budete nosit do konce života". Náklad vás táhne k zemi, ale zoufale předstíráte, že jste v pohodě. Po pár měsících již cítíte slabost v nohou a pochybujete o smyslu života. Kamarádi vám říkají: "Pojď s námi skotačit!", jenže nevidí vaši zátěž. Ze začátku se zkoušíte překonat, ale nejde to. Máte neskutečné výčitky, obviňujete se z neschopnosti. A když na vás navíc ještě někdo naléhá, že se musíte snažit, že nesmíte být srab a lenoch, tíha na vašich zádech se znásobí. Možná podlehnete nátlaku a jdete mezi lidi. Ti lidé se baví, smějí, a vy jako byste byli za jakousi zdí - tak moc jim nerozumíte. Pak si třeba dáte alkohol a na chvíli na zátěž zapomenete, jenže po ránu jste oslabení z alkoholu i ze zátěže. Až jednoho dne prostě nevstanete z postele (a alkohol vůbec svou roli sehrát nemusel), nejste schopni pohybu a v nejhorším případě zažíváte bludy. 

Tuhle fázi už bez doktorů a léků (a třeba i elektrokonvulzí) nezvládnete. Pomalinku se vracíte do života a máte před sebou úkol - naučit se s depresí žít. Potřebujete 4 P - čtyři pomocníky - POROZUMĚNÍ, PŘÍRODU, PODNĚTY A POŘÁDEK (a to jak ve smyslu uspořádaného prostředí, tak ve smyslu denního řádu).

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318730018-polosero/213562222000010-polosero-kdyz-boli-duse/