Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borůvkový koláč - obyčejný kynutý

Přísady

25 dkg polohrubé mouky, 6 dkg cukru, 7,5 dkg tuku, 2 žloutky, cca 1,5 dkg droždí, špetka soli, 1/8 l mléka ( může být o něco víc ), citronová kůra, vanilka, 1 lžíce rumu + na drobenku cukr, tuk, mouka.

Postup

Mouku přesijeme do mísy. Přidáme tuk ( dávám olej, ostatní druhy nutno rozpustit! ), sůl, citr. kůru, vanilku nebo vanilkový cukr, rum, žloutky. Do vlažného mléka přidáme trochu cukru ( zbytek přidáme k ostatním přísadám do mísy ) a rozdrobené droždí. Když kvásek "vzejde", přidáme rovněž do mísy a důkladně propracujeme těsto. Dobře zadělané těsto by se nemělo lepit a nemělo by být příliš husté. Propracované těsto poprášíme trochou mouky. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.  Vykynuté těsto přemístíme na plech, vyložený pečícím papírem, a vytvarujeme koláč ( jeden velký, popř. 2 menší ).  Okraje potřeme rozpuštěným máslem, nebo rozšlehaným bílkem. Na takto vzniklý koláč dáme borůvky ( nebo klidně jiné ovoce ) a posypeme drobenkou.

Pečeme v předehřáté troubě ( 180-200°C ) po dobu cca 20-30 minut. Každopádně hlídáme jednak barvu koláče ( aby nebyl připálený ), a jednak špejlí propečenost ( aby nebyl vevnitř syrový ). 

  

 

 

pokusmama2-033kolac.jpg