Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výborný kynutý koláč s tvarohem, rybízem a borůvkami

Přísady

Postup

Z droždí, mléka a trošky cukru připravíme kvásek. Vykynutý kvásek přimícháme do mouky, přidáme špetku soli, vejce, olej, zbylý cukr a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na přípravu koláče můžeme použít 26 cm kulatou formu          (vymazanou tukem), případně na pečícím papíru rovnou na plechu ručně vytvarujeme klasický koláč.  Ovoce opláchneme, nastrouhaný tvaroh smícháme s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem a z másla, mouky a cukru si připravíme drobenku. (Na drobenku použijeme ten druh mouky, na jaký jsme zvyklí - já dělám z hladké, ale zrovna tak může být i z polohrubé nebo z hrubé. Totéž cukr - nemusí být nutně moučkový.)
Z vykynutého těsta vytvoříme koláč, jehož okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na těsto nasypeme tvaroh, na tvaroh rozmístíme ovoce a vše posypeme drobenkou. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě. Po vychladnutí koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme. 

 Takhle vypadá připravený syrový koláč (bez žmolenky)

kolac1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A už upečený - komplet i se žmolenkou

kolac2.jpg