Jdi na obsah Jdi na menu
 


Housky

Upekla jsem domácí housky. Jen se po nich zaprášilo, dvě poslední jsem zachránila na vyfocení. Kdo má čas a chuť, může z těsta utvořit stejné minihousky jako já, ale stejný účel splní i tzv. karásky. To je naopak něco jako maxihousky - prostě pletenec na celou délku plechu. Ať mini či maxi, housky jsou výborné a skvěle chutnají třeba se zavařeninou.

Těsto: 500 g polohr. mouky, 1 kvasnice, cca 2 lžičky cukru, 250 ml mléka, 100 g oleje, sůl, 2 žloutky

Posyp: sůl, mák, kmín (dávám mletý), sezam - co kdo rád

Potření: žloutek rozkvedlaný s troškou vody

Připravíme si kvásek (do ohřátého mléka dáme cukr a kvasnice, počkáme, až kvásek vzejde), který pak přidáme do mouky společně s olejem, žloutky a solí. Důkladně propracujeme - těsto by se nemělo lepit, konzistence je tužší. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta pleteme buď malé houstičky, nebo utvoříme dva velké pletence. Dáme na plech (použijeme-li pečící papír, nemusíme vymazávat), potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou vody a posypeme solí a dalším posypem podle chuti. Pečeme při cca 150-160 °C, dokud krásně nezezlátnou.

 

 

 

housky-001.jpg