Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slaný štrúdl

Tuhle dobrotu lze plnit náplněmi na mnoho způsobů, takže má spoustu variant . Mně se osvědčila následující:

Přísady

Balíček listového těsta, 30-40 dkg šunkového salámu (může být i jiný druh, případně uzené maso), 20 dkg strouhaného eidamu, 2 natvrdo uvařená vejce, sůl, kmín, vejce na potření

 

Postup

Máme-li listové těsto zmrazené, necháme je rozmrznout. Salám naopak můžeme nechat chvíli v mrazáku - líp se pak zpracovává. Ztuhlý salám nastrouháme na hrubším struhadle, stejně tak vařená vajíčka (ta ale na jemném). Jestliže máme sýr vcelku, nastrouháme i ten, klidně na hrubo - rozpeče se. Těsto rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme obdélník. Oba díly rozváleného těsta posypeme vždy poloviční dávkou strouhaného salámu, sýra a vajíčka a zavinutím utvoříme štrúdl. Potřeme rozšlehaným vejcem a na povrchu mírně osolíme a okmínujeme. Přeneseme na plech (vyložený pečícím papírem) a pečeme cca 35 minut při 150°C.

 

 slany.jpg